HeadphotoBridge2

Voeding volgens de Chinese Geneeswijze 
 

Deze voedingsleer kijkt naar de energie, smaak en natuur van een voedingsmiddel. Voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld warm of koelend zijn. Afhankelijk van de diagnose kan een groep voedingsmiddelen met een bepaalde temperatuur interessant zijn voor u.  

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en diagnose kan ik u aanraden om bepaalde voedingsmiddelen te gaan gebruiken of te stoppen met het gebruik ervan. Dit kan een deel zijn van de behandeling. 

Er is in de Chinese voedingsleer geen harde waarheid met betrekking tot wat gezond en ongezond is. Wat voor de ene persoon gezonde voeding is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.  De volgende algemene punten zijn volgens de Chinese voedingsleer minder goed voor uw spijsvertering, probeer deze dan ook te vermijden:


Koude voeding
Zowel koude temperatuur als koude energie van voeding belasten de maag omdat het energie kost om de voeding op te warmen voordat het verteerd kan worden. Bereid zoveel mogelijk voeding door het te verwarmen d.m.v. koken, stomen, wokken of bakken. 

Rauw voedsel
Rauw voedsel zoals salades, fruit en noten vragen meer energie van het lichaam om  te verteren. Koken, wokken en stomen maakt dat de voeding lichter en makkelijker te verteren is. 

Zuivel 
Lactose is slijmvormend en door dit slijm worden er minder efficiënt voedingstoffen door het lichaam opgenomen. Alternatieven voor lactose zijn sojamelk, amandelmelk of rijstmelk. Een alternatief voor kaas is geitenkaas.  

 

Simpele richtlijnen

Er zijn een aantal simpele richtlijnen binnen de Chinese voedingsleer die de kwaliteit en effectiviteit van de vertering flink kunnen verbeteren:

1: Voeding bereiden is voeding verteren buiten het lichaam. Door eten te koken, wokken, stomen of te verwarmen vergroot u de opneembaarheid van de voedingstoffen. 

2: Eet niet teveel. Eet tussen avondmaal en ontbijt minimaal. Zo geeft u de verteringsorganen rust. 

3: Eet rustig, neem de maaltijden in zonder stress of heftige emoties. Eet niet tijdens werk.
 


Brochure Voeding (richtlijnen, recepten en temperatuur voedingsmiddelen)

Recepten

Temperatuur voedingsmiddelen