HeadphotoBridge2

Blog

Menopauze

Last van de menopauze? Dat is niet nodig!

Heeft u veel last van opvliegers, onrust, een gejaagd gevoel en kunt u ineens in zweten uitbarsten? Dan kunnen acupunctuur en Chinese kruiden de fysieke klachten van de menopauze verminderen of zelfs verhelpen. Ook de onrust en gejaagdheid die bij de overgang horen kunnen met deze behandelmethoden van de Chinese geneeskunde verholpen worden.

De Chinese geneeskunde ziet namelijk de overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar als een natuurlijk proces in het leven van een vrouw. Het feit dat de overgang onderdeel is van een natuurlijk proces wil niet zeggen dat u daar geen last van kunt hebben. Het wil ook niet zeggen dat u de symptomen moet accepteren, omdat ”ze erbij horen”.

Tijdens dit natuurlijke proces van de vrouw ontwikkelt haar fysieke en seksuele kracht in cycli van 7 jaar. Bij het ontwikkelen van deze kracht is vooral de energie van de nieren belangrijk.

Bij de 7e cyclus van 7 jaar worden deze krachten minder, net zoals de energie van de nieren. Dit manifesteert zich als een onregelmatige menstruatie met onregelmatig bloedverlies en kan de volgende klachten met zich meebrengen: opvliegers, wisseling van warm en koud, irritatie, slapeloosheid, gewichtstoename, hoofdpijn, onrust of nachtzweten.

De Chinese geneeskunde ziet deze symptomen als tekenen van hitte. Hitte wil altijd stijgen, vandaar dat deze symptomen zich vooral in het bovenste deel van het lichaam afspelen. De wisseling van zich warm en dan weer koud voelen houd in dat uw lichaam niet in balans is. Het lijkt wel of uw thermostaat verkeerd staat afgesteld!

Wanneer dit bij u het geval is of u ervaart een verergering van symptomen, dan kunnen behandelingen met acupunctuur en Chinese kruiden een uitkomst bieden. Met acupunctuur en/of Chinese kruiden worden naast het behandelen van de symptomen ook de oorzaak van de klachten behandeld. Het behandelen van de oorzaak is DE kracht van de Chinese geneeskunde.

Het is belangrijk om met een intake de oorzaak van de symptomen te vinden zodat voor de juiste behandeling gekozen kan worden. 

 

De kracht van Chinese kruidentherapie

Dagelijks krijg ik van patiënten en geïnteresseerden in mijn praktijk allerlei vragen over Chinese kruiden. Graag beantwoord ik hieronder een paar van die vragen.

Wat kan kruiden therapie voor mij betekenen?
Kruidentherapie is geschikt bij een groot aantal, zeer uiteenlopende klachten. Bij chronische of acute pijnklachten, spijsverteringsproblemen, hormonale klachten, blaasontstekingen, huidaandoeningen (zoals acne, eczeem en psoriasis) of slaapproblemen zijn kruiden te gebruiken. Ook bij een lage energie of weerstand zijn Chinese kruiden zinvol.

Wat zijn de voordelen van kruidentherapie?
De kracht en een groot voordeel van Chinese kruiden is dat ze de oorzaak van uw gezondheidsklacht behandelen. Wanneer de oorzaak verholpen wordt zullen ook uw klachten verdwijnen.

U krijgt een unieke, persoonlijke behandeling met Chinese kruiden. De behandeling is gebaseerd op een diagnose volgens de Chinese geneeskunde. Een Chinese diagnose is altijd persoonlijk en de samenstelling van het kruidenrecept stem ik op iedereen af. Mensen met dezelfde klachten kunnen daardoor een verschillend recept krijgen. Elk mens is verschillend, dus ook een samenstelling van kruiden is voor iedereen anders.

De kruiden worden gecombineerd tot een recept welke past bij uw huidige situatie.
Het recept wordt aangepast tijdens het behandeltraject en blijft dus aansluiten bij uw gezondheidssituatie van dat moment.

Wat zijn de nadelen?
Chinese kruiden worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De acupunctuur behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

Is het gebruik van kruiden veilig?
Ja. De kruiden staan onder strenge controle van de overheid en de apotheek werkt volgens strenge voorschriften en uitgebreide kwaliteitscontroles.

Hoe neem ik de kruiden in?
Het innemen van de kruiden kan in de vorm van een poeder of tablet. U kunt de kruiden oplossen in warm water en vervolgens innemen. Het is ook mogelijk om een zalf samen te stellen bij eczeem, psoriasis of andere huidaandoeningen. Hydrofylconcentraat is handig toe te dienen bij jonge kinderen.

Kan kruidentherapie gecombineerd worden met andere therapieën?
Jazeker! Vaak wordt kruidentherapie gecombineerd met acupunctuur, omdat deze behandelingen elkaars werking versterken. Deze combinatie is ook mogelijk in mijn praktijk.

 

Allergieën

Heeft u last van allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts of huisstofmijt? Heeft u vaak last van een loopneus, tranende ogen of juist droge ogen die jeuken? Of raakt u die vervelende verkoudheid maar niet kwijt? Dan kunnen behandelingen met acupunctuur en Chinese kruiden u helpen.

De behandelingen van hooikoorts richten zich zowel op de oorzaak als op de symptomen ervan.
Tijdens het hooikoortsseizoen worden de vervelende acute symptomen – het niesen, jeuk aan de ogen, het opzwellen van de slijmvliezen en de loopneus behandeld. De behandelingen geven snel verlichting en heeft u minder last van de allergie.

Het moment om de oorzaak van hooikoorts te behandelen is voor of na uw hooikoortsseizoen.
De behandeling van de oorzaak buiten het seizoen is nodig, omdat de symptomen anders in het volgende seizoen weer terugkomen. Met acupunctuur en Chinese kruiden wordt de energie van de organen versterkt zodat u in, en buiten het hooikoortsseizoen minder last heeft van uw allergie.

Afhankelijk van de diagnose kan de behandeling onder andere bestaan uit het versterken van de long, milt en nier energie. Hieronder volgen een paar tips over wat u zelf kunt doen voor het versterken van uw longen, milt en nieren.

Voor een krachtige werking van de longen zijn ademtechnieken zoals die in qi gong, tai chi en yoga worden beoefend, heel geschikt. Maar ook een regelmatige stevige wandeling door het bos kan, mits de allergie niet zo ernstig is, juist in het allergieseizoen de longen versterken.

De milt wordt ondersteund met zoete, licht verteerbare en verwarmende voeding. Denk aan gele en oranje groenten zoals zoete aardappel, pastinaak, pompoen en wortel.

De nieren worden ondersteund door voldoende rust en slaap. Qua voeding kunt u de nierfunctie versterken met stoofpotten en met bouillon die van botten of schenkel getrokken is.

Reuma

Volgens de Chinese geneeskunde staat de mens in contact met zijn omgeving. Deze visie gaat er vanuit dat de gezondheid van de mens door de omgeving is te beïnvloeden. De kracht van de Chinese geneeskunde is het onderzoeken en behandelen van het ontstaan van de klachten.

Een verklaring van het ontstaan van reumatische klachten is te vinden in de koude en natte weersomstandigheden van herfst en winter. Bij een combinatie van kou, vocht en een mindere weerstand dringt de kou en vocht het lichaam binnen. Als dit niet wordt verholpen gaan deze naar verloop van tijd dieper het lichaam in. Dit veroorzaakt chronische pijnklachten.

Een voorbeeld hiervan is een cliënt die 12 jaar werkzaam is als tuinman. Door meerdere jaren te werken in een vochtige en koude omgeving kreeg hij last van pijnlijke en stramme gewrichten. Het is dan ook niet vreemd dat zijn klachten verergerde door vocht, koude en overmatige inspanning. Zijn klachten verminderde sterk bij warm weer en lichte beweging.

De behandeling van bovenstaande cliënt bestond uit acupunctuur om de pijn van de gewrichten en spieren te verminderen. Daarnaast nam hij kruiden die de interne koude van het lichaam verwarmde. Met reuma is dit vaak de aangewezen behandelstrategie: pijn verminderen met acupunctuur en het interne lichaam voeden met Chinese kruiden zodat ook de oorzaak van de klachten wordt behandeld.

Na een analyse van de intake kan ik een heldere prognose geven over het behandeltraject. Samen met u bespreek ik het doel van de behandelingen en wat acupunctuur en Chinese kruiden hierin voor u kunnen betekenen.

Slapeloosheid

Ligt u vaak te woelen en kunt u de slaap niet vatten?
Komt u niet in een diepe slaap of wordt u niet uitgerust wakker?
Heeft u er zoveel last van dat het veel invloed heeft op uw dagelijkse leven? Wilt u dit graag anders zien?

Goed slapen is een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gezondheid. Tijdens een goede nacht verwerken we informatie en prikkels die we overdag ervaren. We rusten om weer energie op te doen voor de volgende dag. Zelf ervaar ik dat ik een ander mens ben wanneer ik een paar nachten niet goed slaap. Dit zie ik ook bij mensen in mijn praktijk.

De gevolgen van slapeloosheid kunnen zich onder andere manifesteren als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid of geheugen- en concentratie verlies.
Een belangrijk doel van de Chinese geneeskunde is dat de behandelingen werken op de oorzaak van de klacht. Wanneer deze verholpen is dan verdwijnen de gevolgen vanzelf. Het is mijn passie om de oorzaak van uw slapeloosheid te vinden en te behandelen met acupunctuur en/of Chinese kruiden.

Verstoringen in de nachtrust kunnen verschillende oorzaken hebben volgens de Chinese geneeskunde. Deze kunnen onder andere worden verdeeld in twee groepen, waarvan volte de eerste is. Een voorbeeld hiervan is Hitte. Een teveel aan Hitte zorgt ervoor dat u niet inslaapt omdat u onrustig bent. U ligt te woelen en als u eenmaal slaapt, droomt u levendig of heeft u zelfs last van nachtmerries die de slaap verstoren.
De tweede groep omvat leegte. Deze leegte van energie kan ontstaan bij langdurig overwerk, een teveel aan stress, door onvoldoende rust te nemen, een excessieve leefstijl of door een chronische ziekte.

Vaak zijn we mentaal bezig, waardoor we minder in ons lichaam aanwezig zijn. Lichamelijk maakt dat u moe, maar uw geest is klaarwakker. Het is dan bijna onmogelijk om te slapen.

Voor een gezonde slaap is er een balans nodig. Bij beide voorbeelden is te zien dat die balans verstoord is.

Doel van een behandeling is om die balans weer te herstellen zodat u die nachtrust met een hoge kwaliteit aan slaap weer krijgt.