Yin en Yang in de economie

Yin en yang is toepasbaar op elk fenomeen in de wereld.

Een van de leukste aspecten van bezig zijn met Chinese geneeskunde is hoe je anders naar de wereld gaat kijken. Dat ging op mijn eigen tempo gestaag door. Nu ik de hele dag hiermee bezig ben ervaar ik, met hulp van anderen, een verdieping van de toepassing van Yin en Yang.
Graag deel ik een voorbeeld hiervan over het huidige economische systeem in Yin en Yang gegoten.

We beginnen in 1971. Tot 1971 was elke dollar gekoppeld aan een hoeveelheid goud. Valuta kun je zien als iets wat moet stromen ofwel een Yange energie, goud wordt gedolven uit de aarde en kun je zien als Yin. Yin en Yang waren tot die tijd in balans.
Met het loslaten van de goudstandaard in 1971 was er niets meer wat de Yange energie kon ankeren. De centrale banken zijn de laatste jaren enorme hoeveelheden valuta aan het bijdrukken zonder dat er een onderpand is. Wat gebeurt er als Yang en Yin uit elkaar gaan? In dit geval zal het economische systeem eindigen.

Ons huidige economische systeem is gebaseerd op exponentiële groei (Yang) en is gestoeld op meer spullen produceren en verkopen. Om dit systeem in stand te houden heb je oneindige grondstoffen (Yin) nodig. Iedereen weet dat veel van de grondstoffen die we gebruiken eindig zijn. Niets in de natuur heeft een oneindige groei. Iets wordt geboren, groeit tot
zijn maximum en zal sterven, vergaan en opnieuw een vorm vinden.

Een manier om naar groei en afname te kijken is volgens de zes Qi.
Dit systeem laat zien dat tijdens de Yinne tijd (winter) er een sprankje Yang (warmte) aanwezig is. Hoe moet anders de winter overgaan naar de lente? Je hebt hiervoor de beweging van Yang nodig om het Yin in beweging te zetten. Als de Yinne energie stil zou blijven staan zou het altijd winter blijven. In het Yang van de zomer zit het koude Yin verborgen om het Yang niet door te
laten schieten en de warmte naar een kookpunt te brengen. Zowel yin als yang is altijd aanwezig in meer of mindere mate om zo balans te houden.

Je zult binnen enkele jaren zien dat het huidige economische systeem (alleen maar Yange exponentiële groei, waarbij we de Yinne aardse grondstoffen uitputten) gaat veranderen.
We gaan naar een meer circulaire economie waarin we meer grondstoffen gaan hergebruiken en waarin plaats is voor iedereen. Sommige visualiseren het nieuwe systeem als een donut, anderen als het Yin Yang symbool. De overeenkomst is de ronde vorm. Deze laat zien dat zowel geboorte, groei, afname en sterven verbonden zijn. Nastreven van groei alleen is niet reëel en houdbaar. In overeenstemming met de natuur zal er in het nieuwe economische systeem een
balans gevonden worden tussen groei, grondstoffen, groene energie en de mens.

Het pad dat ik sinds de eerste stap bewandel van de Chinese geneeskunde brengt mij o.a. een andere kijk op de economische wereld.

© 2019 Acupunctuur Ben | franck