Voeding: niets is per definitie gezond of ongezond

Schijf van vijf
We zijn opgegroeid met de “schijf van vijf”, waarin een voedingsadvies wordt gegeven aan miljoenen mensen. We verdelen graag dingen in categorieën van goed/slecht en gezond/ongezond. 

Chinese geneeskunde en voeding
Een voedingsadvies is in de Chinese geneeskunde juist persoonlijk en afhankelijk van een diagnose.
De Chinese voedingsleer gaat ervan uit dat geen enkel voedingsmiddel per definitie gezond of ongezond is. Of iets gezond of ongezond is hangt af van de persoon die het neemt en de hoeveelheid ervan. Een voorbeeld hiervan is cola. Over het algemeen wordt cola als ongezond gezien vanwege de toegevoegde suikers. Mensen die tijdens een reis diarree krijgen ervaren na een cola vaak verlichting van de diarree. De cola kan dan gezien worden als medicijn.
Het eten van tomaten wordt gezien als gezond terwijl mensen er soms huidklachten van krijgen. Tomaten kun je in dit geval zien als vergif.

Smaak en temperatuur
De voedingsleer kijkt naar de smaak en temperatuur van een voedingsmiddel. Voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld verwarmend of koelend zijn.
Afhankelijk van de gestelde diagnose kan een groep voedingsmiddelen met een bepaalde temperatuur interessant zijn voor u. Daarnaast kan ik u het advies te geven om te stoppen met het nemen van bepaalde voedingsmiddelen.

© 2019 Acupunctuur Ben | franck