Voeding: niets is per definitie gezond of ongezond

In mijn praktijk pas ik acupunctuur en Chinese kruiden het meest toe. Een voedingsadvies dat aansluit als aanvulling op deze behandelingen wordt een steeds belangrijker onderdeel om blijvend van klachten af te komen. Graag wil ik het hebben over de manier waarop de Chinese geneeswijze naar voeding kijkt. 

De Chinese voedingsleer gaat ervan uit dat geen enkel voedingsmiddel per definitie gezond of ongezond is. Of iets gezond of ongezond is hangt af van de persoon die het neemt en de hoeveelheid ervan. Een voorbeeld hiervan is cola. Over het algemeen wordt cola als ongezond gezien. Mensen die diarree krijgen ervaren na een cola vaak verlichting van de diarree. Cola kan dan gezien worden als medicijn. Het eten van tomaten wordt gezien als gezond terwijl mensen er soms huidklachten van krijgen. Tomaten kun je in dit geval zien als vergif.

Een belangrijke verdeling in voedingsmiddelen gaat over de energie of temperatuur ervan. Of voeding warm of koud is hangt af van een paar factoren. Soms verandert de temperatuur door tijd, welk deel van de plant gebruikt wordt, de manier van bereiding, hoe het groeit en zelfs hoe het is geoogst.

Koude voedingsmiddelen zorgen dat de energie en vloeistoffen van het lichaam naar binnen en naar beneden gaan. Op deze manier koelen eerst het buitenste en bovenste deel van het lijf. De stroom van boom sap in de winter is hier een voorbeeld van.

Warme middelen zorgen ervoor dat energie en bloed naar de oppervlakte van het lijf gaan. Erg hete middelen zoals cayenne peper veroorzaken een extreme reactie: de hitte verdwijnt snel uit het lichaam. Alcohol verwarmt op dezelfde manier. Als iemand chronische koude heeft is dit niet wenselijk omdat het aanwezige yange energie snel verdwijnt.
Gedroogde gemberwortel, havermout, pastinaak, boter en anchovis zorgen voor meer blijvende warmte.
 

De bereiding van voedsel is een belangrijke factor op de temperatuur. Verwarming van voedsel helpt om de voedingstoffen af te breken zodat de opname verbeterd wordt. De energie van een lichaam is minder gefocust op het verteren waardoor er meer energie overblijft voor andere functies.  

Een voedingsadvies is in de Chinese geneeswijze persoonlijk en is afhankelijk van een diagnose. Afhankelijk van de gestelde diagnose kan een groep voedingsmiddelen met een bepaalde temperatuur interessant zijn voor u. Daarnaast kan ik u het advies te geven om te stoppen met het nemen van bepaalde voedingsmiddelen.

 

© 2019 Acupunctuur Ben | franck