De mens en zijn omgeving
Volgens de Chinese geneeskunde staat de mens in contact met zijn omgeving.
We gaan er vanuit dat de gezondheid van de mens door de omgeving is te beïnvloeden. De kracht van de Chinese geneeskunde is het onderzoeken en behandelen van het ontstaan van de klachten.

Oorzaak
Een verklaring van het ontstaan van reumatische klachten is te vinden in de koude en natte weersomstandigheden van herfst en winter. Bij een combinatie van kou, vocht en een mindere weerstand dringt de kou en vocht het lichaam binnen. Als dit niet wordt verholpen gaan deze naar verloop van tijd dieper het lichaam in. Dit veroorzaakt chronische pijnklachten.

Behandeling combinatie acupunctuur en Chinese kruiden
Een voorbeeld hiervan is een cliënt die 12 jaar werkzaam is als tuinman. Door meerdere jaren te werken in een vochtige en koude omgeving kreeg hij last van pijnlijke en stramme gewrichten. Het is dan ook niet vreemd dat zijn klachten verergerde door vocht, koude en overmatige inspanning. Zijn klachten verminderde sterk bij warm weer en lichte beweging.
De behandeling van bovenstaande cliënt bestond uit acupunctuur om de pijn van de gewrichten en spieren te verminderen. Daarnaast nam hij kruiden die de interne koude van het lichaam verwarmde. Met reuma is dit vaak de aangewezen behandelstrategie: pijn verminderen met acupunctuur en het interne lichaam voeden met Chinese kruiden zodat ook de oorzaak van de klachten wordt behandeld.

 

© 2019 Acupunctuur Ben | franck