NORMAAL IS VOORBIJ

Waarom? Omdat ons normaal niet normaal was.

Laten we eens kijken naar de relatie tussen wat er in de wereld in het groot gebeurt en wat er in je lichaam en de geest in het klein gebeurt.

Een tiental jaren geleden keek ik naar de partij programma’s van onze politieke partijen. Elk programma was doordrenkt van economische groei. Dit is dus wat wij met zijn allen het belangrijkst vinden, de groei van onze economie. We willen het allemaal goed hebben, we willen allemaal dat onze kinderen het beter hebben. Maar kun je dit argument nog gebruiken in Nederland?

Met die heilige groei van de economie, die deels gestoeld is op meer spullen verkopen en consumeren, putten we onze bronnen uit.  Net zoals aan het einde van de maand de creditcard rekening komt van geld wat je die maand hebt uitgegeven komt de rekening voor ons allemaal, vooral voor onze kinderen, in de vorm van een niet-leefbare wereld.

Niets in de natuur heeft een oneindige groei. Iets wordt geboren, groeit tot zijn maximum en zal sterven, vergaan en opnieuw een vorm vinden.
Een belangrijk uitgangspunt van de Chinese geneeskunde is dat er wat er buiten ons afspeelt in de wereld zich ook afspeelt in de mens. Elk mens kun je zien als de hele wereld, het kleine weerspiegelt het grote.
Als je kijkt naar hoe we onze wereldbronnen uitputten door overmatige consumptie, vervuiling en overbevolking kunnen we dan een link leggen naar de wereld in het groot en jij in het klein? Welke vragen kunnen we dan stellen?

Put jij jouw energiebronnen uit?
Pleeg je roofbouw op je lichaam door te blijven werken met bijvoorbeeld rugpijn of schouderpijn?
Geef jij je lichaam geen aandacht bij een griep of verkoudheid en neem je medicijnen om door te blijven gaan?
Ga je tegen je natuur in door in de winter het zelfde tempo te houden als in de zomer?
Negeer je die maandelijkse hoofdpijn of buikpijn omdat het gezin op je rekent?
Blijf jij in een giftige, niet stimulerende omgeving werken omdat het de rekeningen betaalt?
Kun je het tempo niet aan en blijf je symptomen negeren?
Steek jij je hoofd in het zand en neem je geen stelling en verantwoordelijkheid voor jouw eigen kleine natuur?

Wil jij weer gezond worden? In die vraag zit het woordje “worden” en het is een belangrijk deel van de vraag. Je wordt niet zomaar gezond, het is een “worden van iets”. Het impliceert dus een proces, iets wat tijd kost, moeite en veel reflectie.
Ik daag je uit om te kijken. Wordt gezond en draag bij aan een gezonde wereld voor jezelf en onze kinderen. Een wereld waarin het draait om samen. Dat lijkt mij in ieder geval fijner dan nog meer spullen op zolder en meer zorgen in het hoofd, je eigen zolder.

 

 

 

© 2019 Acupunctuur Ben | franck