“Het tegenovergestelde kan ook waar zijn.”

Mijn vader zei me als jochie dat het tegengestelde ook waar kon zijn. Toen snapte ik dat niet. Nu ik met Chinese geneeskunde bezig ben hebben zijn woorden nieuwe betekenis gekregen.

 

Hier in het Westen, waar velen van ons zijn opgegroeid, denkt men veelal in vaststaande feiten. Zo is een appel gezond en cola ongezond. In de Chinese geneeskunde bekijken we de situatie waarin iemand zich bevindt, de zogenoemde context, om iets gezond of ongezond te noemen. Zo kan een appel een benauwd gevoel in de keel geven en kan cola helpen als je diarree hebt.

 

Kompas
Het Chinese woord voor “kompas” 指南针 (Zhǐnánzhēn) betekent ‘de naald die naar het Zuiden wijst’. Waar wij ons bevinden wijst het kompas altijd naar het Noorden dus afhankelijk van waar je je bevindt kloppen beiden. De situatie waarbinnen zich iets afspeelt ofwel context, is belangrijk om dingen te kunnen plaatsen.

 

Zo kun je symptomen ook zien. Symptomen ontstaan vanuit een verstoring/disbalans tussen Yin en Yang in het lichaam. 
Nachtzweten kan ontstaan vanuit een Yin-Leegte en vanuit een Damp-Hitte (Yang) patroon. 
Constipatie kan zijn ontstaan door Hitte (Yang) die de ontlasting indroogt, of door koude (Yin) in de dikke darm, die de peristaltiek verstoort. 
Vaak plassen kan door de combinatie van de pathogenen Damp (Yin) en Hitte (Yang) veroorzaakt worden of juist door een Yang-Leegte van de nieren.

 

Context
Wanneer je op deze manier naar symptomen leert kijken zie je dat deze uit een Volte of een Leegte beeld kunnen ontstaan. Losse symptomen geven daarom weinig informatie. Zo kan tijdens een anamnese een beeld ontstaan wat helemaal niet past bij je polsdiagnostiek. Hier komt de eerder omschreven context om de hoek kijken. Pols- en tongbeeld geven je die context om een juiste diagnose te kunnen stellen. Pas wanneer je pols en tongbeeld combineert met de symptomen kan het vertaald worden naar een diagnose en behandelplan.

 

Andere visie
Mijn vader wilde mij meegeven dat het belangrijk is om kritisch te kijken naar je eigen waarheid. Door jezelf de vraag te stellen of het tegenovergestelde ook waar kan zijn leer je te zien dat er meerdere kanten zijn aan een verhaal, feit of diagnose. Chinese geneeskunde heeft mij dit inzicht gegeven; een verrijking van mijn leven.

Zoals een quote van Vincent van Gogh: “Het is niet goed om maar een ding te weten, men raakt daar verstompt van, men moet niet rusten voor men ook het tegenovergestelde weet.”

Mijn vader plantte het zaadje, mijn opleiding Chinese geneeskunde liet het uitgroeien tot een mooie boom.

© 2019 Acupunctuur Ben | franck