Suiker: 1800 jaar geleden en nu 

Als herbalist bestudeer ik met veel passie bij Academie Bo Yi één van de klassieke boeken van de Chinese kruidengeneeskunde; de Shang Han Lun uit het jaar 220 na Christus.
In dit boek worden 88 kruiden gebruikt en vandaag wil ik er één kruid uit lichten die bij iedereen in de smaak valt: suiker.

In de Shang Han Lun wordt suiker gebruikt voor het versterken van de vertering zodat
voeding in het lichaam efficiënter werd omgezet in energie en materie.
Je kunt je misschien voorstellen dat er in het jaar 220 in China sprake was van ondervoeding waarvan een bepaalde zwakte in de vertering het gevolg was.
Suiker was dan een kruid dat werd toegevoegd aan een formule.

Er is veel veranderd sinds het jaar 220 met betrekking tot voeding.
Van ondervoeding is tegenwoordig in Nederland geen sprake. Het tegenovergestelde is waar, onze lichamen worden overspoeld door de overmaat van dit zoete goedje.
Daarmee is de kwaliteit van ons verteringssysteem verslechterd. Als je vertering minder goed werkt kun je last hebben van vermoeidheid, overgewicht, diarree en een opgeblazen gevoel.

Naast het versterken van de vertering heeft de zoete smaak nog een functie in het lichaam: het ontspant. Wanneer een vrouw in haar premenstruele fase zit, heeft ze vaak zin in zoet.
Dat komt omdat er spanning opgebouwd wordt om in de volgende fase (menstruatie) het bloed en baarmoederslijmvlies te laten stromen. De reactie van het lijf is dat het die opgebouwde spanning wil ontspannen met zoet.
Dit verlangen naar zoet in die fase laat mij een intelligentie van het lijf zien waar naar geluisterd mag worden.

Je las hierboven dat suiker niet per definitie ongezond is, het kan juist helpend zijn voor het lichaam om de vertering te versterken en je lijf te ontspannen.

Het boek mag dan 1800 jaar oud zijn, de praktische toepassing ervan op mensen van nu is zo gaaf en kan ook jou ondersteunen om een balans te vinden.

Werkt jouw vertering minder goed en zoek je ondersteuning in het versterken ervan?
H
eb je last van klachten voor of tijdens de menstruatie?

Maak dan online een afspraak of bel me.

 

© 2019 Acupunctuur Ben | franck