Een wijze vrouw

Waar we in de Westerse cultuur de menopauze zien als het verlies van jeugdigheid wordt het in de Chinese cultuur als een overgang van moeder naar een wijze vrouw gezien.

Het stoppen van de maandelijkse bloeding betekent dat een vrouw geen bloed meer verliest. Het is een signaal van het lichaam om het kostbare bloed vast te houden. Dit bloed gaat Chinees gezien naar het hart. Daarmee wordt de intuïtie versterkt en kun je spiritueel groeien naar een wijze vrouw die iets kan betekenen voor de wereld.

In de Chinese geneeskunde worden menopauze en menstruatie niet gezien als ziektebeelden en ze horen geen klachten te geven. In Nederland is het algemene beeld dat klachten van de menopauze  en menstruatie er nu eenmaal bij horen.

Het feit dat de overgang klachten veroorzaakt wil iets zeggen over onderliggende patronen die door leefstijl, medicatie gebruik, stress niveau en voeding ontstaan kunnen zijn.

De overgang is als een vergrootglas die patronen van je leven tot dan toe blootlegt.

Wanneer je je onrustig voelt en altijd doorgaat kan het lichaam in deze periode meer last krijgen van opvliegers. De opvliegers dwingen je dan om even rust te nemen.
Emoties die niet verwerkt zijn kunnen tijdens de menopauze aan het licht komen. Ook deze onverwerkte emoties kunnen ervoor zorgen dat je vaker opvliegers of slapeloosheid ervaart.

Acupunctuur, Chinese kruiden en voedingsadvies kunnen worden ingezet om de onderliggende patronen te behandelen. Na een intake gesprek is het duidelijk wat het onderliggend patroon is.

Hoe kijk jezelf tegen de overgang aan? Zie je het als verlies van jeugdigheid en ervaar je als lastig of kun je het zien als mogelijkheid voor groei en spirituele ontwikkeling naar een wijze vrouw?

 

© 2019 Acupunctuur Ben | franck